Ползите от смях в брака

смях

Смях… Считам себе се за щастлива в брака, намерих човек, който обича да се смее и има страхотно чувство за хумор, което ни е разведрявало и в най-трудните за нас моменти.

Всяка медицинска статия за смеха, говори за неговата чудодейна сила върху тялото, ума и духа. Известен е с това, че укрепва имунната система, намалява стресовите хормони- кортизол и адреналин, освобождава хормона на щастието в организма- ендорфин, който е естествен болкоуспокояващ, намалява насъбралото се напрежение и отпуска мускулите. Изследвания сочат, че смехотерапията може да излекува депресия, без взимането на каквито и да е медикаменти. 

Установено е, че щастливите брачни двойки се смеят много по-често от тези, които са нещастни. Двойките, които се смеят заедно преодоляват по-лесно трудностите, справят се по-бързо с кризите и конфликтите, здравословното им състояние е по-добро, отколкото на останалите. 

Хуморът ни кара да се отпуснем, да свалим маските, да бъдем самите себе си, да намалим напрежението от това, че се разкриваме пред друг. Всеки път, когато се смеем с някой, ние се настройваме положително спрямо него, чувстваме го по-близък. Любовта и смехът изграждат интимност в брака. Смехът е и вид игра, с която можеш да изоставиш за малко възрастния, сериозен, зрял човек и да се пренесеш за малко в детство, когато не ти е пукало кой какво мисли за  теб и си се забавлявал на всичко. Можете да започнете да играете на тази игра с вашия партньор. Интересен е фактът, че децата се смеят близо 400 пъти на ден, а възрастните само 6. 

Ето няколко примера за забавление и смях, които можете да практикувате с вашия партньор:

  • измислете си забавни прякори, които ви карат да се усмихвате всеки път, когато ги казвате;
  • изберете някой комедиен филм и го гледайте заедно;
  • споделете си някои смешни истории от детството или от работата, това със сигурност ще ви сближи още повече;
  • научете няколко вица и ако не са толкова смешни, може да се посмеете колко са тъпи;
  • организирайте си бой с възглавници или нещо, с което смятате, че ще се забавлявате заедно.

Не е задължително вашият стил хумор да съвпада с това на партньора ви. Моят съпруг например обича черния хумор и се забавлява много на него, за разлика от мен, която харесвам остроумния и смислен хумор. Това не ни пречи да се смеем заедно. 

_________

Снимка: Иво Орешков

Opt In Image
Преживявате изневяра?
Време е за действия!

Всеки ден в кабинета ни помагаме на двойки, преживели изневяра как да достигнат до корена на проблема и да преживеят възстановяване! Нашата организация е изключително ефективна и тясно специализирана в бърза диагностика и изработване на цялостна стратегия при справяне със семейните проблеми. Работим в цялата страна и провеждаме онлайн-консултации в чужбина! Последвайте оранжевия линк, попълнете формуляра и семеен психолог на “Асоциацията за интензивно семейно консултиране” ще се свърже с вас до един час, за да ви препоръча подходяща програма (индивидуално или с партньора Ви) и час за консултация.

 

Tags:

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2020 . All Rights Reserved.