Когато приятел преживява развод

развод

Какво да правим, когато близък човек преживява раздяла? „Майка ми ми каза, че ако бях по-добра съпруга, мъжът ми нямаше да ме напусне заради друга жена“. „Приятелките ми казаха, че ако съм се грижила повече за външния си вид, моят съпруг нямаше да поглежда към други жени”. Чували ли сте тези думи и вие, може би са ви ги казвали лично на вас. В такива моменти повечето жени си мислят, че целият им брак е бил лъжа, чувстват се предадени, разочаровани, обидени, излъгани. В такива моменти, жената търси утеха и подкрепа от своите най-близки хора- родители, приятелки. Много често, вместо да получат подкрепа, съчувствие и разбиране в подобни ситуации, реакцията и думите на близките хора нараняват и разрувашват още повече живота и чувствата на преживяващия. По –добре изчистена баня, по-хубаво сготвено ястие или по-добра прическа, нямаше да спаси този брак.

Разводът нанася поразителни загуби и щети в живота на хората. Може да се сравни с торнадо, което идва за секунди, разрушава всичко неусетно, прави на трески изградения дом и си отива толкова неусетно, колкото е дошло. Много хора губят домовете си, финанси, работа, роднини, време с децата си.

Може би точно в момента някой твой приятел се намира в положение на развод. Вие сте този, който можете да му подадете ръка, да му подарите прегръдка, да почувства опора и защита от вас. Като приятел на човек претърпял или в момента преживяващ развод, ще ви дам някои съвети, които могат да ви бъдат полезни:

Бъдете на разположение.
– Отделете специално време за вашия приятел
– Слушайте и не бързайте да говорите, човекът трябва да разбере, че някой чува и разбира неговата болка. Може да мислите, че е важно да кажете всичко онова, което мислите за ситуацията, но бъдете внимателен и не забравяйте, че никога не може да знаете всички подробности.
– Не отказвайте срещи или време за общуване с него.

Бъдете подкрепящ.
– Насърчете го да потърси помощ от специалист, който да анализира ситуацията и да помогне за разрешаване на проблема, който е довел до решението за развод. Понякога това може да бъде: алкохол, наркотици, изневяра, домашно насилие.
– Не си позволявайте никога да критикувате и да осъждате постъпките или мисленете на вашия приятел.
– Докажете му, че може да разчита на вас и го подкрепете каквото и да е решил.

Бъдете в помощ.
– Ако имате възможност му помогнете финансово,
– Ако е останал без жилище, можете да му съдействате да си намери квартира или да живее временно у вас.
– Ако се е стигнало вече до съд, можете да му помогнете в търсенето на подходящ адвокат.
– Можете да го отмените временно в грижата за децата.

Бъдете разбиращ.
– Скръбта отнема време, за да се преодолее. Съществува погрешното схващане, че хората преодоляват бързо развода.
– Никога не игнорирайте мисли или думи за самоубийство.
– Опитайте се да разберете неговите чувства и състоянието, в което се намира.

Никога.
– Не обсъждайте с други ваши приятели това, което ви е било споделено.
– Не си позволявайте да обиждате другия партьор, особенно в присъствието на децата.
– Не посещавайте места, които биха предизвикали болезнени спомени.

Ако смятате, че вие, като приятел на човек, преживяващ развод, сте направил всичко възможно, за да му помогнете, но усилията ви не са били достатъчни за подобряване на неговото състояние, посъветвайте го да потърси специализирана помощ. Не е срамно да се признае необходимостта от помощ в подобен период от живота на човек. Тя може да е решаваща за промяната и за предотвратяване на бъдещи по-сериозни проблеми.

Снимка: Иво Орешков

Opt In Image
Преживявате изневяра?
Време е за действия!

Всеки ден в кабинета ни помагаме на двойки, преживели изневяра как да достигнат до корена на проблема и да преживеят възстановяване! Нашата организация е изключително ефективна и тясно специализирана в бърза диагностика и изработване на цялостна стратегия при справяне със семейните проблеми. Работим в цялата страна и провеждаме онлайн-консултации в чужбина! Последвайте оранжевия линк, попълнете формуляра и семеен психолог на “Асоциацията за интензивно семейно консултиране” ще се свърже с вас до един час, за да ви препоръча подходяща програма (индивидуално или с партньора Ви) и час за консултация.

 

Tags:

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2020 . All Rights Reserved.