Бракът между войната и мира или как да спася брака си

Семейни проблеми, конфликти в семейството

Филмите, които са създадени на тема воюващи семейства, в повечето случаи спадат към жанра на комедиите, но дали е толкова забавно и комедийно, когато подобна война се води във вашия дом. Мислили ли сте си понякога, че бракът ви е безкрайна война, която водите с вашия партньор, уморен ли сте от безкрайните битки, гняв, разочарование, измисляли ли се стратегии, чрез които да нараните и уязвите вашата половинка. Ако сте преминавали през тези състояния, значи сте усетили част от разрушителната и опустошителната сила на войната. В някои семейства бракът се превръща в бойното поле, където партньорите използват целия свой арсенал, методи и техники за нараняване и обезоръжаване на своя противник. Както във войната, така и в семейството, двете враждуващи страни преминават през няколко етапа и това са: подготовка, изпращане на война, влизане в бойни действия и разгар на войната, сразяване на една от страните, примирие и накрая възстановяване. Ще разгледаме как семейството може да премине през всички тези етапи, ако не се осъзнае и спре навреме, какво му предстои и каква е цената, която ще се наложи да плати.

Подготовка за войната – всяка подготовка за военни действия е предхождана от разгарящ се конфликт между две страни и в повечето случаи има конкретен мотив и повод за това. Всяка от страните във семейството подготвя своя арсенал за семейно враждуване- това може да са негативни думи, целящи да сломят партньора, негови слабости, чрез които да го уязвите, дори подготовка за физически удари и наранявания.

Изпращане на война – двете враждуващи страни са вече екипирани и въоръжени. Подготвени са да атакуват отсрещната страна и преминат към действия. Когато емоциите и чувствата не са овладени на етап подготовка, тогава семейството навлиза в следващата фаза, като всяка една последваща, носи все по-голямо разочарование, негативни последици и щети. 

Влизане в бойни действия – това е етапът, в който двамата партньори, прилагат стратегиите, които са подготвили един срещу друг. Знаете ли, че мъжът и жената могат да бъдат много изобретателни и жестоки в своите атаки и опити за  отмъщение  и наказание – това може да е мълчание, лишаване от секс, прекалена работа, извънбрачен секс, алкохол, няма да давам други примери, за да не се възползват от тях някои двойки. Всяко едно от тези действия може да има много тежки последици – огорчение, нараняване, озлобяване, дори физически белези. 

Сразяване на една от страните – аз съм на принципа, че нито една война няма печеливши и двете страни винаги са губещи, дори и едната да е постигнала превес над другата. Може да сте спечелите временната битка със своя партньор, но помислете какво може да загубите. Винаги от една конфликтна ситуация, двамата партньори излизат наранени, съсипани, омаломощени.

Примирие – това е етапът, в който двете страни сключват мирен договор, в повечето случаи е за определен период от време, след който войната отново се разразява. Аз ви предлагам ако сте стигнали до този етап в своите взаимоотношения, да си подготвите примирителен акт, в който да впишете всички действия, които са позволени или не са позволени от двете страни в семейството. По този начин ще опишете правата и задълженията на всеки и ще следите за тяхното спазване. Така и двете страни ще имат възможност да изкажат своите претенции и искания за бъдещо примирие. Направете списък с нещата, които са позволени или не са позволени във вашия дом, като например- мъжът винаги да си оставя мръсното бельо в коша, да си прибира обувките в шкафа, да изкарва кучето на разходка, да пише домашните с децата. За жената това може да е списък- да не пуска сешоара в стаята, в която мъжът и гледа мач или се занимава с хобито си, да го изпраща и посреща с целувка за работа, да не му натяква, че не е свършил някое от неговите задължение. Списъкът може да включва много практични неща, които в повечето случаи са поводите за конфронтация между двама партньори.

Възстановяване – Според мен периодът на възстановяване на едно семейство след вражда е най-труден и дългосрочен. Много зависи и какви са резултатите и жертвите от воюването, както и от времето, за което са враждували. Ако смятате, че не можете да се справите на този етап сами, може да потърсите специализирана помощ. Съветвам ви това да се случи още на първия етап, когато усетите, че се подготвяте за война, защото тогава ефектът от помощта може да е много по-ефективен и безболезнен за двете страни.

Винаги, когато тръгвате на война срещу своя партньор помислете за последиците от нея, както и дали сте готови да платите цената за тази битка. Можете да потърсите много по-добро разрешение за ситуацията. Сега някои от вас могат да ми кажат „Да, но ти не познаваш моя мъж или моята жена”. Срещала съм много двойки, при които съм виждала последиците и при нито една от тях, враждуването помежду им не е довело до очаквания резултат и до положителни промени. Искам изрично да отбележа, че тези взаимоотношения не са характерни за всички семейства. Настоящата статия има за цел да засегне част от проблемите, характерни за някои двойки и с превантивна цел да разкрие част от процесите и последиците от конфликтните действия.

___________

Снимка: Иво Орешков

Opt In Image
Преживявате изневяра?
Време е за действия!

Всеки ден в кабинета ни помагаме на двойки, преживели изневяра как да достигнат до корена на проблема и да преживеят възстановяване! Нашата организация е изключително ефективна и тясно специализирана в бърза диагностика и изработване на цялостна стратегия при справяне със семейните проблеми. Работим в цялата страна и провеждаме онлайн-консултации в чужбина! Последвайте оранжевия линк, попълнете формуляра и семеен психолог на “Асоциацията за интензивно семейно консултиране” ще се свърже с вас до един час, за да ви препоръча подходяща програма (индивидуално или с партньора Ви) и час за консултация.

 

Tags: ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2020 . All Rights Reserved.