Докато смъртта ни раздели… или докато се разведем

конфликти в семейството

Разводи… Всеки втори брак у нас приключва с развод до десетата година, ситуацията е подобна и в ЕС Автор на коментара: Диана Христакиева, БНР

Всеки втори брак в Eвропейския съюз (ЕС) приключва с развод, а една трета от децата се раждат в семейства без сключен официално брак. Това показват данни от проучване на еропейската статистическа служба “Евростат” по темата. Според същото проучване, най-стабилни в Eвросъюза са браковете в Ирландия и Италия, а най-много разводи има в Чехия, Литва, Естония и България.

Данните на Евростат се покриват с тези на Националния статистически институт (НСИ), според които всеки втори брак у нас приключва с развод до десетата година. По този показател жителите на големите градове водят убедително пред по-малките населени места и селата. На столицата принадлежи и рекордът по жители с повече от два развода – над 200 хиляди души. Неин подгласник е Пловдив с 50 хиляди многобрачници.

Най-изтъкваната причина за раздялата и при мъжете, и при жените е несходство в характерите. Следват обвиненията към половинката в алкохолизъм, наркомания, пристрастеност към хазарта, физически или психически тормоз.

Изневярата като мотив за разтрогване на брачния съюз е посочена едва на пето място сред причините за разводите.

Социолозите са категорични, че критичната възраст, при която брачните партньори най-често “поглеждат встрани”, е 38-42 години. Психолозите обясняват това с т. нар. криза на средната възраст, която нерядко рефлектира и върху отношенията в брака и често е повод за раздяла…

Битовите неуредици, намесата на роднини и “доброжелатели” също са сред причините за скок на разводите през последните години у нас.

Това вероятно се дължи и на икономическата криза. През последните години у нас се сключват все по-малко бракове, а средният брой на разводите се запазва и дори нараства, посочва адвокатът Тихомир Върбанов: Всичко това говори за промяна в схващането на хората относно брачната институция. Тя далеч не е онова свещено нещо, което години наред бе втълпявало, че е, твърди Върбанов. На практика в повечето български семейства всеки се бори за лидерската позиция. Търпимостта между хората вече не е толкова голяма. В съдилищата ставаме свидетели на изключително грозни сцени, когато един от родителите се изкарва последен просяк и нарочно намалява доходите си, за да му намали съдът месечната издръжка, допълва той.

В условията на тежката финансова криза българите се развеждат и заради пари и имоти. Налице са триинстанционни съдебни саги, в които се доказва принос в придобиването на имоти, водят се свидетели и т.н. Нещо, което брачният договор би могъл да предотврати, посочва адвокат Светозар Арнаудов, като припомня, че с промени в Семейния кодекс подобен род договор вече има тежест и у нас. Нещо повече, той може да се сключи както преди брака, така и по време на брачното съжителство. Доколко подобен договор е полезен, всеки може да прецени сам.

Що се отнася до разводите, според брачния консултант Стоян Георгиев, преди да се пристъпи към разрушаване на нещо, градено с години, каквото е семейството, не е зле да се потърси помощ за справяне с кризата в отношенията: Когато мъж и жена встъпят в брак и малко след това, емоциите обикновено са доста приповдигнати, казва Стоян Георгиев. Химията на любовта е в действие, но след време емоционалното удовлетворение, брачното им единство намаляват, поради факта, че трябва да се справят с куп предизвикателства в ежедневието си. С времето мъжете в повечето случаи концентрират вниманието си най-вече в преследването на кариера, жените се нагърбват с домакинството и децата. Получава се известно отчуждаване, охлаждане. С времето много от двойките откриват, че са попаднали в капана на рутината. Имало е партньори, които са ми казвали: „Вече не го обичам, не чувствам нищо, защо трябва да продължавам заедно с този човек?” Това разбира се постила пътя към кризата. Бракът е дълго пътешествие, което трае през целия живот, не е маратон или спринт. Когато партньорите променят мирогледа и поведението си и разберат това, бракът може да бъде спасен. Факт е, че семейното консултиране е сравнително ново за българската култура. Отнема време, докато българинът осмисли изобщо необходимостта от брачна терапия, така че в известен смисъл ние тепърва създаваме търсенето на тази услуга. От друга страна в исторически план българинът е много обвързан с брачната институция и разширеното семейство. В исторически план българите са свикнали да оправят сами, вътре в семейството проблемите си, което не е лошо. За съжаление обаче с времето нещата се промениха и много характерна е особено в по-големите градове изолация на семействата, на двойките и много от тях се чувстват изоставени и не в състояние да решат сами проблемите си. Няма го разширеното семейство наоколо, така че е съвсем логично да възникне необходимостта от брачен консултант, който да разреши кризата, обяснява Георгиев.

Когато обаче подобна терапия не помага, логично се стига до съдебната зала. Разводът е по взаимно съгласие, бракът приключва фактически за около четвърт час, като се покриват само държавните такси… Все повече българи избират да прекратят тъкмо така брачното си съжителство. Оказва се, че е по-лесно да се разведеш, отколкото да останеш семеен!

Защо е толкова трудно човек да удържи на обещанието “Докато смъртта ни раздели”? Според много хора причината е в засилващия се егоизъм и липсата на ценностна система и религиозни устои. Семейството не е просто вид кооперация или съюз, който е резултат на някакъв вид юридически договор, казва богословът Павел Павлов. То е много повече. Този път не би могъл да бъде извървян, ако човек няма вяра в себе си, ако не превръща собственото си семейство в една малка църква. Да говорим за семейството извън контекста на вярата, изобщо не е възможно, защото, когато говорим за семейство, ние християните веднага заговаряме и за свещения характер на брачната институция. Това е път, в който двама души се обричат да живеят заедно, споделяйки радостите и несгодите, допълва Павлов.

_______

 

 
 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2020 . All Rights Reserved.