Често задавани въпроси

❓Какво е интензивно семейно консултиране?
Всички семейни програми, предлагани от “Асоциацията за интензивно семейно консултиране” са във формат, който ние наричаме “интензивен”. Тези програми представляват разширени периоди за терапия за период от 4  часа, един или няколко дни, които позволяват на екипа ни да стигне до корена на проблема. Четиричасовата, еднодневната или двудневната интензивна програма за брачно възстановяване са предназначени за семейна двойка и сертифициран брачен консултант, преминаваща под формата на тренинг и дискусия с помощта на специални практични материали, изработени за вас след първоначалното ни интервю. В програмата е включен и наръчник за работа с двойката, по който ще работим заедно.

Ще засегнем редица сфери, като комуникацията, конфликтите, изневяра (ако е налице), сексуалната близост, финансовите решения, децата, близките и дори кариерата ви. Интензивният метод за семейно консултиране е уникален, защото е насочен към създаване на практични умения за общуване в семейството, разрешаване на конфликти, по-дълбока интимност и решения, отговорящи на нуждите и на двете страни.

Разработeните от нас авторски програми за интензивно брачно възстановяване са основани на дългогодишен клиничен опит при работа със семейни двойки и са се доказали с увеличаване нивото на брачно удовлетворение и намаляване риска от развод. Провеждаме консултирането в подходяща атмосфера в един от нашите офиси или в хотел. Това е една чудесна възможност за вас като двойка да се откъснете от рутината на ежедневието и да поработите върху състоянието на брака си.

Къде се извършва консултирането?
Ние сме изключително гъвкави и ориентирани изцяло към нуждите на нашите клиенти. Класическата седмична семейна терапия, както и 4-часовите ни интензивни програми, се извършват в офиса ни на адрес: гр. София, ул. “Княз Борис Първи” 69, ет. 2, ап. 5. Предлагаме и услугата VIP-семеен консултант – на място, в дома или офиса ви. Някои от клиентите ни предпочитат пълна анонимност и предпочитат консултации само имейл или чат. Други използват удобството на технологиите и провеждаме семейното консултиране по телефон, Скайп, Viber или във виртуалния ни кабинет.

Провеждате ли типично брачно консултиране?
Да. Взаимоотношенията клиент – консултант ще протекат в зависимост от конкретните ви предпочитания. Mожете да се спрете на единична сесия или да изберете дългосрочно консултиране. Декларацията за конфиденциалност е първото нещо, което ще получите в офиса ни заедно с изключителна грижа и внимание. Продължителността на сесиите е между 45 минути до 1 астрономически час, като първата ни среща представлява семеен скрийнинг – анализ на семейната ситуация, след което изпращаме в писмена форма оздравителна програма за подобряване на семейството ви, както и темите и методите, които ще използваме по време на срещите ни. За ефективно брачно консултиране обикновено определяме общо около 12-13 срещи, като рядко превишаваме техния брой поради опасността от нездравословно привързване между двойката и консултанта.

В кои сфери консултирате?
По време на нашите програми ще засегнем почти всеки аспект от вашите семейни взаимоотношения – анализ на времето, което прекарвате заедно – количествено и качествено, нивото на удовлетворение от сексуалните ви контакти, нуждите ви като мъж и жена; начините, по които решавате конфликти и вземането на решения, възприятията ви за ролите в семейството, разширеното семейство и роднините, финансите, децата и много други.

Възможно ли е да възстановим любовта си след всичко, което се е случило?
Едни от най-сериозните проблеми в брака се появяват, когато нуждите на единия или и на двамата партньори не се споделят. За да запазите брака си, е необходимо да започнете да се отнасяте с повече уважение помежду си, както и да усвоите някои важни комуникативни умения. Освободените болезнени думи и отношения могат сериозно да навредят на вашите взаимоотношения, ако не сте готови да промените своя стил на общуване. Брачното и семейното консултиране може да ви помогне изключително много в този процес.

Мога ли да се консултирам, ако партньорът ми не желае да участва?
Дори и партньорът ви да не желае да участва в процеса на брачна консултация, вашата среща с консултанта ще е много полезна. Ние ще ви дадем различна перспектива и ъгъл, от който да погледнете на взаимоотношенията с вашия партнъор. Често, когато единият партньор се променя, другият също претърпява промяна.

Възможно ли е да бъде преодоляна изневярата?
Болката от изневярата може да бъде превъзмогната с добро консултиране. Потърпевшият партньор може да се чувства съкрушен, вбесен, предаден и изоставен, тъй като с доверието е било злоупотребено. Ако взаимоотношениято са запазени, необходимо е възстановяване на доверието. Често изневярата (макар и да не е задължително) е индикатор на сериозни проблеми във взаимоотношенията. С професионална помощ партньорите могат да преодолеят болката, да придобият нови ценни умения и да започнат “начисто”.

Има ли връзка между състоянието на брака ми и физическото ми състояние?
Абсолютно! Стресът от брак в криза може да доведе до сърдечни болести, високо кръвно налягане, депресия и дори рак. Ето защо, когато двойките непрестанно се препират и воюват, количеството на хормоните адреналин и кортизол се повишават значително. Когато вашето тяло е в състояние на високо напрежение ден след ден и година след година, последиците могат да бъдат сериозни. Успешният брак е резултат от съзнателни действия и развиване на уменията за комуникация.

По какъв начин бихте ни помогнали да разрешим недобрата комуникация в брака си?
Ние бихме ви помогнали в насока на това да подобрите начина на комуникация и действия един към друг, за да се предпазите от взаимно нараняване и изостряне на конфликтите. Ще ви помогнем да придобиете умения за изразяване с по-мек и любезен тон на гласа, както и да избягвате изявления от вида на „ти!”, които предизвикват вашия партньор да се чувства гневен и разстроен. Вместо това, ще ви инструктираме да изразявате чувствата си, например: „Аз чувствам” и „Аз бих желал”. Щом веднъж промените начина на вашата комуникация, вие ще откриете, че отговорите на вашия партньор са също различни. С времето ще се научите да разрешавате конфликтите по-ефективно и ще откриете, че те не са толкова страшни.

Opt In Image
Преживявате изневяра?
Време е за действия!

Всеки ден в кабинета ни помагаме на двойки, преживели изневяра как да достигнат до корена на проблема и да преживеят възстановяване! Нашата организация е изключително ефективна и тясно специализирана в бърза диагностика и изработване на цялостна стратегия при справяне със семейните проблеми. Работим в цялата страна и провеждаме онлайн-консултации в чужбина! Последвайте оранжевия линк, попълнете формуляра и семеен психолог на “Асоциацията за интензивно семейно консултиране” ще се свърже с вас до един час, за да ви препоръча подходяща програма (индивидуално или с партньора Ви) и час за консултация.

 
 
 
 

discuss this post

  • Здравейте,

    омъжена съм от година, но се чувствам подтиснато, изглежда, че не мога да направя прехода към ”съпруга”. На тази почва създавам напрежение в отношенията и стигам до крайности, не знам как да се успокоя. Всичко започна в деня след сватбата,когато си казах: ”Това ли е? Цял живот ще е това.” И започнах да се чувствам сякаш животът ми е свършил. Можете ли да ми помогнете и при какви условия ?

    С уважение,

    Лора

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2020 . All Rights Reserved.